NOS NieuwsAangepast

Obama markeert einde oorlog in Irak

President Obama heeft één van de laatste groepen Amerikaanse militairen thuis verwelkomd die nog in Irak waren gelegerd. In een toespraak tot de militairen op de basis Fort Bragg in North Carolina stond Obama stil bij de slachtoffers van de oorlog in Irak. Vele tienduizenden Irakezen en bijna 4500 Amerikanen kwamen om.

Obama zei ook dat er lessen getrokken moeten worden uit het conflict dat acht jaar heeft geduurd en de Amerikaanse schatkist honderden miljarden heeft gekost. "Het is makkelijker om een oorlog te beginnen dan om een oorlog te beëindigen."

'Mars naar huis'

De president prees de prestaties van de Amerikaanse militairen. Op het hoogtepunt van de oorlog in 2007 waren er 170.000 Amerikanen in Irak. Er blijven nog 5500 militairen achter die zich voornamelijk met training gaan bezighouden.

"We beëindigen de oorlog niet met een laatste slag, maar met een laatste mars naar huis", zei Obama, die vond dat de troepen het land met opgeheven hoofd hebben verlaten.

Volgens Obama laten de Amerikanen een stabiel en democratisch Irak achter, een "buitengewone prestatie". Obama: "Als jullie opperbevelhebber en namens een dankbare natie ben ik trots dat ik eindelijk deze twee woorden kan zeggen: welkom thuis."

Verkiezingsbelofte

Obama was vier jaar geleden tijdens zijn verkiezingscampagne fel tegenstander van de oorlog in Irak, die hij als senator ook al niet had gesteund. Hij maakte beëindiging van de oorlog in Irak tot een van zijn verkiezingsbeloftes. Hij ging daar in zijn toespraak niet met zo veel woorden op in.

Maandag zei hij al dat de geschiedenis zal uitwijzen of de beslissing van zijn voorganger George W. Bush om Irak in 2003 binnen te vallen de juiste was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl