'Time-persoon' 2011: de demonstrant

Voorpagina van Time»
Voorpagina van Time NOS

Time Magazine heeft 'de demonstrant' uitgeroepen tot persoon van het jaar. Die heeft namelijk niet alleen zijn eigen ongenoegen kenbaar gemaakt, maar ook de wereld veranderd, vindt Time.

Volgens het Amerikaanse blad is 2011 vooral het jaar van demonstraties. "Massaal en effectief straatprotest was een wereldwijde eigenaardigheid totdat het een jaar geleden plots het bepalende thema werd. De betoger maakte weer geschiedenis", aldus het blad.

Onder 'de demonstrant' schaart Time onder anderen de Tunesische fruitverkoper die zichzelf in brand stak en daarmee min of meer de Arabische Lente ontketende.

Wanhoopsdaad

De 26-jarige Mohammed Bouazizi was een gewone Tunesische jongen met een universitaire opleiding. Na zijn afstuderen kon hij geen werk vinden. Omdat hij inkomsten nodig had, ging hij op straat groente en fruit verkopen. Bij een controle nam de politie zijn spullen in beslag, omdat hij geen vergunning had.

Op 17 december 2010 overgoot hij zichzelf met benzine en stak zichzelf in brand. Bouazizi belandde op de intensive care met ernstige brandwonden. Hij overleed 4 januari dit jaar. De wanhoopsdaad van Bouazizi leidde tot protesten in het hele land

Eervolle vemelding

De Occupy-beweging die in september in de VS losbarstte en daarna de hele wereld veroverde, en de demonstranten in Griekenland die protesteerden tegen de bezuinigingen, krijgen ook een eervolle vermelding.

Time Magazine riep in 2010 Facebook-oprichter Mark Zuckerberg uit tot persoon van het jaar.

Deel deze pagina

Video

Sacharovprijs voor Tunesische 'zelfverbrander'

De prestigieuze Sacharovprijs werd vandaag toegekend aan vijf activisten van de Arabische Lente. Onder wie, postuum, de Tunesiër... die zichzelf in brand stak en daarmee een opstand in zijn land ontketende.

Audio

  • Persoon van het jaar: de demonstrant 'De demonstrant' is door Time Magazine uitgeroepen tot persoon van het jaar 2011. Terug naar Tunesië, 17 december vorig jaar. In... een klein stadje stak de 26-jarige straatverkoper Mohamed Bouazizi zichzelf in brand, omdat het regime hem het leven onmogelijk maakte. Deze daad zette de Arabische Lente in gang. Nieuwsuurverslaggever Jan Eikelboom is geregeld in Tunesië geweest het afgelopen jaar.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 661 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 57 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 223 keer afgespeeld

Meer video en audio