NOS NieuwsAangepast

Etiket fruitdrankjes moet meer prijsgeven

Fruitdrankjes moeten voortaan meer prijsgeven op hun etiket om mogelijk misleidende productnamen te voorkomen. Het Europese Parlement heeft besloten de wetgeving uit 2001 aan te scherpen.

Voortaan moet de samenstelling van het drankje terugkomen in de naam. Bijvoorbeeld een mixdrank die voor 90 procent uit appelsap bestaat en voor 10 procent uit aardbeiensap, zou met de nieuwe wetgeving 'appel-aardbei' in plaats van alleen 'aardbei' op het etiket hebben moeten staan.

Voor consumenten is het belangrijk dat de etiketten duidelijk weergeven of de drankjes sap, nectar of fruitpuree bevatten en of er zoetstoffen inzitten. In de toekomst mogen fruitsappen helemaal geen toegevoegde suikers of zoetstoffen meer bevatten.

Jus d'orange

Producten die worden verkocht als 'jus d'orange' bevatten vaak zo'n 10 procent mandarijnensap. Vooral in de VS en Brazilië wordt dat geregeld gedaan voor extra smaak en kleur. Voortaan mag in Europa alleen echt sinaasappelsap worden geïmporteerd; als er toch mandarijnensap in zit, moet dat in de productnaam naar voren komen.

Alle producten die nu al op de markt zijn gebracht, kunnen nog drie jaar verkocht worden. De Europese lidstaten hebben 18 maanden de tijd om hun wetgeving aan te passen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl