NOS NieuwsAangepast

België bezorgd over naleving justitievoorwaarden

In België zijn vragen ontstaan over de navolging en controle van justitiële voorwaarden die criminelen krijgen opgelegd.

De man die gisteren in Luik in het wilde weg om zich heen schoot en vele slachtoffers maakte, was voorwaardelijk vrijgelaten. Nordine Amrani mocht zich niet meer bezighouden met wapens en drugs. Toch wist hij opnieuw wapens in zijn bezit te krijgen.

"Het is duidelijk dat hij een aantal van de voorwaarden die hij gekregen heeft, feestelijk aan zijn laars heeft gelapt", zegt criminoloog Brice De Ruyver in het Belgische tv-programma Terzake. "Het is het profiel van iemand die zich systematisch als een outlaw opstelt."

Strenge wapenwet

Een strengere wapenwet zou volgens De Ruyver geen verschil hebben gemaakt. "Die wapenwet is bedoeld voor de brave burger die misschien een paar wapens in huis heeft. Mensen zoals Amrani storen zich niet aan de wet, dat zijn beroepscriminelen. Die zien het zelfs als een uitdaging om de wet te overtreden", zegt de criminoloog.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Reynders, begrijpt de bezorgdheid over de naleving van de voorwaarden. "Dat is een redelijke vraag van veel mensen, maar tot nu toe hebben we geen inlichtingen daarover." Volgens de minister moet er nu ook naar de wapenhandel gekeken worden.

Na een schietincident in mei 2006 in Antwerpen werd de Belgische wapenwet aangescherpt. Mensen konden tot die tijd wapens kopen zonder wachtperiode of voorafgaande controle. De nieuwe wapenwet met een volledig verbod op vuurwapens (behalve voor jagers en sportschutters) wordt gezien als een van de strengste ter wereld.

Wapenfreak

Amrani zou volgens Belgische media een wapenfreak zijn. Sommige bronnen zeggen dat hij verschillende oorlogswapens bezat, waaronder een kalasjnikov en een raketlanceerder. Ook zouden er bij hem thuis 9500 onderdelen van wapens zijn gevonden.

Amrani zou in staat zijn geweest wapens van verschillende modellen uit elkaar te halen en blind weer in elkaar te monteren. Bij zijn aanslag gebruikte hij drie granaten, een pistool en een mitrailleur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl