NOS NieuwsAangepast

Alarm over ic in medisch centrum VU

Door researchredacteur Hugo van der Parre

Specialisten van het VU medisch centrum in Amsterdam luiden de noodklok over de zorg op de ic. Ze zeggen dat artsen van de intensive care niet luisteren naar adviezen van medisch specialisten. Ook zou er een angstcultuur heersen.

Op de intensive care van het VU-ziekenhuis zijn al langer problemen. De inspectie kwam laatst met een rapport waarin wordt gesproken over "structurele problemen" en een "buitengewoon zorgelijke situatie". Volgens de artsen zijn bij de inspectie al twee dodelijke incidenten gemeld.

Aanleiding voor het inspectierapport was de dood van een longpatiënt in maart van dit jaar. Adviezen van longspecialisten over zijn behandeling werden genegeerd, waarna de patiënt overleed. Een longchirurg meldde deze zogeheten calamiteit eerst intern en daarna bij de inspectie. Daarop werd hij door zijn baas op non-actief gesteld.

Bedreigend

De inspectie stelt dat "er sprake was van een situatie die voor de veiligheid van patiënten en de kwaliteit van de gezondheidszorg bedreigend was". Inmiddels is er een soortgelijke tweede calamiteit gemeld bij de inspectie. Daarbij gaat het om een patiënt die in oktober op de ic is overleden.

Een belangrijke rol in het conflict lijkt weggelegd voor professor Girbes, het hoofd van de intensive care. Hij wordt omschreven als een uitstekende dokter, maar met een "hiërarchische stijl, waarbij zaken van bovenaf directief worden opgelegd".

Tegenspraak

Ook in gesprekken die de NOS voerde met anonieme specialisten komt het beeld naar voren van een man die weinig tegenspraak duldt. Gevolg is dat andere medisch specialisten vinden dat er niet naar ze geluisterd wordt, wat volgens hen ertoe leidt dat patiënten niet de best mogelijke zorg krijgen.

De vakspecialisten in het VU-ziekenhuis die met de NOS spraken, noemen de situatie zo alarmerend dat ze zelf zouden uitwijken naar een ander ziekenhuis als zij of hun familieleden op de intensive care behandeld moesten worden. Sommige specialisten zeggen zelfs niets meer met de intensive care te maken te willen hebben.

Steun

Daar staat tegenover dat er ook ic-artsen zijn die Girbes verdedigen. Hij heeft een goede intensive care-afdeling opgebouwd en is tenminste "een man die potten kan breken". Zij omschrijven de werksfeer als prima.

Het bestuur van de VUmc is inmiddels begonnen met acties om de communicatie en samenwerking tussen een aantal medisch specialisten en de IC te verbeteren. De uitvoering daarvan is in handen gelegd van professor Girbes, waardoor de vakspecialisten er geen vertrouwen in hebben dat het goed komt.

De Raad van Toezicht van het VUmc heeft ingestemd met deze aanpak. De inspectie weet ervan en ziet geen aanleiding voor nader toezicht.

Mail de redacteur: Hugo.van.der.Parre@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl