Verbod rituele slacht van de baan

Marianne Thieme beantwoordt vragen in de Senaat over ritueel slachten»
Marianne Thieme beantwoordt vragen in de Senaat over ritueel slachten ANP

Er komt voorlopig geen verbod op onverdoofd ritueel slachten. Na een lang debat bleek er vannacht in de Eerste Kamer geen meerderheid te zijn voor het plan van de Partij voor de Dieren.

De PvdA schaarde zich bij de tegenstanders en ook de VVD was tegen. CDA, SGP en ChristenUnie hadden zich al eerder uitgesproken tegen een verbod dat de vrijheid van godsdienst te zeer zou inperken.

De Tweede Kamer ging eerder dit jaar wel akkoord met een verbod, met ruime meerderheid. Maar in de Eerste Kamer sprak de PvdA van symboolwetgeving en de VVD vindt dat de grondwet te veel wordt aangetast en dat belangen onvoldoende zijn afgewogen. De senaat moet volgende week nog wel stemmen over het voorstel.

Compromis

Staatssecretaris Bleker (Landbouw) presenteerde tijdens het debat onverwacht een compromis. Hij wil afspraken maken met slachterijen en de islamitische en joodse gemeenschap over onder meer de tijd dat een dier bij bewustzijn mag zijn en het aantal dieren dat ritueel wordt geslacht.

PvdA en VVD voelen meer voor dit plan. De senaat heeft aan Bleker in een brief gevraagd over zijn plannen.

PvdD-leider Thieme werd verrast door het voorstel van Bleker en zei het te vrijblijvend te vinden. Ze legt zich niet neer bij het sneuvelen van haar eigen plan en werkt door aan haar voorstel. "Ik word hier alleen maar strijdbaarder van", zei ze na afloop van het debat.

Deel deze pagina

Video

  • video Toch geen verbod op ritueel slachten Er komt geen verbod op onverdoofd ritueel slachten. Afgelopen nacht bleek dat er in de Eerste Kamer geen... meerderheid is voor zo'n verbod.
  • video Bleker wil in gesprek met slachterijen Staatssecretaris Bleker over de Eerste Kamer die de initiatiefwet van Marianne Thieme over het verbod op... onverdoofd slachten heeft verworpen.

Audio

  • Politieke strijd om ritueel slachtverbod De Eerste en Tweede Kamer zijn het oneens over een verbod op het onverdoofd ritueel slachten. Dat bleek vannacht toen in de Eerste... Kamer duidelijk werd dat het wetsvoorstel het niet gaat halen, terwijl eerder de Tweede Kamer met overgrote meerderheid had instemd. Verslaggever Marcel Bril maakt de politieke balans op.
  • Verbod op ritueel slachten sneuvelt in Eerste Kamer Er komt geen verbod op het ritueel slachten van dieren. Dat bleek vannacht tijdens een debat in de Eerste Kamer over het initiatief... wetsvoorstel van Marianne Thieme, de leider van de partij voor de Dieren. De Tweede Kamer was voor, maar de Senaat beslist anders. Verslaggever Marcel Bril volgde de discussie.
  • Bleker: afgelopen 48 uur voorstel laten uitwerken voor vermindering dierenleed Door een totaal onverwacht alternatief van staatssecretaris Henk Bleker is het verbod op ritueel slachten van dieren van de baan.
  • Thieme: zal er nog zeker voor blijven vechten Het verbod op ritueel slachten zal niet goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. Partij voor de Dieren-leider Marianne Thieme... reageerde vannacht strijdbaar op haar nederlaag.
  • 'Verbod hing als donkere wolk boven joodse gemeenschap' Ruben Vis, secretaris van het Centraal Joods Overleg, reageerde vanochtend op het afspringen van het verbod op ritueel slachten.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 193 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 47 keer afgespeeld
  • » "Alles weer bij het oude in Syrië" Video De opmars van IS en de strijd rond Kobani overheersen nu al maanden het nieuws over Syrië. Het...22 okt 2014, 9491 keer afgespeeld

Meer video en audio