NOS NieuwsAangepast

Drugsgebruik Jeugdzorg fors hoger

In de Jeugdzorg en het speciaal onderwijs ligt het drank- en drugsgebruik onder jongeren extreem hoog. Ook beginnen ze er op jongere leeftijd mee. Dat zeggen onderzoekers van het Trimbos-instituut en de Universiteit Utrecht.

De afgelopen drie jaar werden zo'n 3000 jongeren van 12 tot en met 18 jaar ondervraagd over hun gebruik van alcohol, tabak en drugs. Van de 12- en 13-jarigen in de Jeugdzorg heeft 33 procent wel eens geblowd, in het speciaal onderwijs voor moeilijk opvoedbare kinderen is dat 20 procent. Van de jongeren in het regulier onderwijs heeft slechts 4 procent wel eens een joint gerookt.

Verder rookt bijna een kwart van de 12- en 13-jarigen in de Jeugdzorg dagelijks sigaretten, buiten de jeugdzorg doet maar 1 procent van die leeftijdsgroep dat.

Impact

De onderzoekers zeggen dat jongeren in de Jeugdzorg en het speciaal onderwijs vaker psychische problemen hebben. Dat is een risicofactor voor het gebruik van drugs en alcohol. Ook zijn de jongeren gevoeliger voor groepsdruk en zijn ze minder sociaal vaardig.

"Met het onderzoek willen we deze verschillen in kaart brengen", zegt projectleider Karin Monshouwer. "Gezien de mogelijke gevolgen op latere leeftijd - verslaving, harddrugsgebruik - en de grote maatschappelijke impact is dat belangrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl