NOS NieuwsAangepast

Weinig animo verkiezingen Ivoorkust

De parlementsverkiezingen in Ivoorkust zijn rustig verlopen, maar de opkomst was laag. Dit in tegenstelling tot vorig jaar bij de presidentsverkiezingen in het West-Afrikaanse land.

Die verkiezingen ontketenden een bloedige strijd tussen aanhangers van Alassane Ouattara, die de verkiezingen won, en de zittende president Laurent Gbagbo die weigerde op te stappen.

President Ouattara had voor vandaag gerekend op een opkomst van 30 procent. Dat wordt waarschijnlijk niet gehaald. De partij van de verdreven president Gbagbo boycot de verkiezingen vanwege diens uitlevering aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Politiek moe

In de afgelopen dagen vielen vijf doden bij verkiezingsgeweld, maar vandaag bleef het rustig. "Er zijn weinig mensen komen stemmen, maar de mensen die zijn komen stemmen, hebben geen klachten gehad", meldt correspondent Pauline Bax vanuit Ivoorkust.

De lage opkomst is volgens Bax deels te verklaren door de angst dat het mis zou kunnen gaan. "Anderzijds is er ook een gebrek aan interesse, omdat het parlement hier niet zo belangrijk is en de president en zijn kabinet alles beslissen."

Na de crisis die Ivoorkust het afgelopen jaar heeft doorgemaakt, is een groot deel van de kiezers de politiek moe. "Veel Ivorianen hebben geen zin meer om er nog over na te denken", aldus Bax.

Toch belangrijk

Los van de opkomst zijn de verkiezingen toch belangrijk voor Ivoorkust, besluit Pauline Bax: "Er is de afgelopen zes jaar geen zittend parlement geweest. Als deze verkiezingen goed verlopen, kan president Alassane Ouattara straks regeren met de goedkeuring van een verkozen parlement."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl