NOS NieuwsAangepast

'Clegg furieus over Brits veto'

Binnen de Britse coalitie is onrust ontstaan over het veto tegen een nieuw Europees verdrag. Britse media melden dat vicepremier Clegg furieus is. In het openbaar viel hij premier Cameron niet af, maar de relatie zou op scherp staan.

Clegg leidt de Liberaal Democraten, die minder negatief tegenover Europa staan dan de Conservatieven. Clegg is bang dat de opstelling van Cameron slecht is voor Groot-Brittannië.

Cameron ging op de Eurotop als enige niet akkoord met een aanscherping van de begrotingsregels. Clegg zou dat een 'ongekende mislukking' vinden.

Verbijsterd

Volgens de BBC was Clegg verbijsterd toen hij vrijdagochtend vroeg werd wakker gemaakt en hoorde van de resultaten van de eurotop. BBC-verslaggevers melden dat het commentaar van Clegg sinds vrijdag duidelijk van toon is veranderd.

Volgens de Britse media is Clegg bang dat de Britten nu alleen komen te staan in Europa, wat slecht zou zijn voor de economische groei en de werkgelegenheid.

Overigens zijn de meningen in het Verenigd Koninkrijk daarover verdeeld. Labour-leider Ed Miliband heeft gezegd dat het land nu zal worden uitgesloten van de belangrijkste economische beslissingen in Europa, maar de conservatieve minister Osborne van Financiën vindt dat het Britse veto heeft geholpen om Britse economische belangen te verdedigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl