NOS NieuwsAangepast

Zorghotels Rode Kruis nog niet dicht

De drie zorghotels van het Rode Kruis blijven voorlopig open. De ledenraad heeft besloten dat gezocht moet worden naar mogelijkheden om ze blijvend open te houden. Voorwaarde daarbij is dat de kosten worden gedekt.

Het bestuur van het Rode Kruis wilde de zorghotels voor chronisch zieken en gehandicapten afstoten om de begroting sluitend te maken, maar daartegen kwam veel protest van de vrijwilligers.

Bezuinigen

Het Rode Kruis moet bezuinigen vanwege een gat in de begroting van 4 miljoen euro. Uit onderzoek naar mogelijke bezuinigingsposten kwam naar voren dat de zorghotels te veel geld kosten.

Het gaat om de hotels De Paardestal, IJsselvliedt en De Valkenberg. Het Rode Kruis verzorgt jaarlijks voor 3500 mensen vakanties in deze hotels en op het hospitaalschip de Henry Dunant, dat los van het besluit over de drie zorghotels open zal blijven.

Alternatieven

De beslissing over de zorghotels is uitgesteld tot volgende zomer. De hulporganisatie wil de komende tijd gebruiken om alternatieven te verkennen om de zorghotels open te houden.

Mochten de zorghotels gesloten worden, dan wil het Rode Kruis wel doorgaan met het organiseren van vakanties voor mensen voor wie het anders moeilijk is om op vakantie te gaan. Voor hen wil het Rode Kruis een bemiddelingsbureau opzetten, dat vakanties kan reserveren bij andere vakantieaccommodaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl