NOS NieuwsAangepast

DNB: volgend jaar nauwelijks groei

De groei van de Nederlandse economie komt volgend jaar vrijwel tot stilstand. Dat staat in de halfjaarlijkse raming van De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens DNB komt de economische groei dit jaar nog uit op 1,4 procent, maar de vooruitzichten zijn slecht. De bank voorspelt dat de Nederlandse economie over heel 2012 slechts 0,2 procent groeit.

In het derde kwartaal van dit jaar kromp de Nederlandse economie al en DNB verwacht ook een achteruitgang in het huidige kwartaal. Als die verwachting uitkomt, is er sprake van een recessie.

Zorgwekkend

Volgens DNB-president Knot geeft de voorspelling aan dat Nederland moet bezuinigen en hervormen. "Bezuinigingen op de uitgaven en hervormingen die het groeivermogen van de Nederlandse economie moeten versterken."

Knot noemt de oplopende werkloosheid zorgwekkend, maar hij zegt er wel bij dat de Nederlandse arbeidsmarkt er internationaal gezien goed voorstaat.

Vertrouwen

De sombere vooruitzichten hebben te maken met de geringe groei van de wereldhandel en het lage vertrouwen bij bedrijven en consumenten in de economie, zeggen de onderzoekers van de centrale bank. "Huishoudens zijn daarbij geneigd tot meer besparingen, omdat hun financiële situatie verslechtert, vooral door de dalende woningprijzen."

DNB zegt wel dat de ontwikkeling van de economie afhankelijk is van het verloop van de financiële crisis in de eurozone. "De ongewisse afloop van de schuldencrisis leidt tot buitengewoon grote onzekerheid."

Impuls

Uitgangspunt bij deze voorspelling is dat de crisis tot een oplossing komt zonder al te grote schokken als banken die omvallen of het uiteen vallen van de eurozone. "Een onordelijke afloop is denkbaar", maar dat valt buiten de rekenmodellen die DNB bij deze raming gebruikte.

Het omgekeerde is ook mogelijk: "Bij een snelle en daadkrachtige aanpak van de crisis kan de economie via vertrouwensherstel volgend jaar al een positieve impuls krijgen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl