NOS NieuwsAangepast

Hoogwater verwacht door zware storm

Rijkswaterstaat houdt de waterstanden langs de kust nauwlettend in de gaten. Door zware storm op de Noordzee wordt er op verschillende plaatsen hoogwater verwacht.

Vooral de kustsectoren Schelde, West Holland, Den Helder, Harlingen en Delfzijl kunnen met hoogwater te maken krijgen. Mogelijk wordt een officiële waarschuwing uitgegeven aan waterkeringbeheerders, zodat die zich kunnen voorbereiden.

In het Lauwersmeer, op de grens van Friesland en Groningen, stond het water vandaag 90 centimeter hoger dan normaal. Er is ongeveer 20 miljoen kubieke meter water naar de Waddenzee gespuid, waardoor het water zo'n 30 centimeter is gezakt.

De komende dagen gaat het opnieuw veel regenen. Het waterschap denkt dat het dan weer moet spuien om het water op de gewenste hoogte te krijgen.

Schotland

In Schotland is het openbare leven stilgelegd door de zware storm. Scholen bleven dicht en de Schotten kregen het advies om binnen te blijven.

Tal van bruggen en wegen zijn voor het verkeer afgesloten. Door de storm zijn elektriciteitsmasten geknakt waardoor 30.000 mensen zonder stroom zitten. Er zijn in Schotland windstoten gemeten van 260 kilometer per uur.

Ook Noord-Engeland had problemen door de storm. De veerboot uit Rotterdam met 300 passagiers aan boord kon niet in Hull afmeren. Rivieren traden buiten hun oevers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl