NOS NieuwsAangepast

23 onderzoeken naar leden motorclubs

In het hele land lopen 23 onderzoeken tegen leden van de motorclubs Satudarah en Hells Angels. Dat zegt de leider van het rechercheteam voor motorclubs in de korpskrant van de politie Haaglanden.

Volgens de Nationale Recherche blijkt dat er verwevenheid is tussen de clubs en de horeca, beveiliging, prostitutie, tatoeagebranche en de vechtsport.

"Daarnaast zien we veel criminaliteit. Zo is bekend dat sommige horecagelegenheden gewelddadig zijn overgenomen en zien we bijvoorbeeld afpersingen, drugsdelicten en wapenbezit", zegt de teamleider. Het team is er gekomen na geruchten over een op handen zijnde confrontatie tussen de motorclubs Satudarah en Hells Angels.

Incidenten

Het doel is ook het imago van de motorclubs bij te stellen. "De motorclubs proberen namelijk een imago van gezelligheidsclubs hoog te houden. Als je niet beter weet, geloof je het. Maar ik ken geen andere clubs met bijvoorbeeld clubwapens, een sterk militaire cultuur, fysieke intimidatie, zwijgplicht en een verplichting om een percentage van de criminele opbrengst af te staan", stelt de teamleider.

In de regio Haaglanden zijn incidenten met motorclubs bekend, zoals mishandelingen en horecabeveiliging. Zo zouden twee leden van de motorclub Trailertrash, tot voor kort een afdeling van Satudarah, betrokken zijn bij afpersingen in het circuit van glazenwassers. Dit leidde op vrijdagavond 4 november tot een schietpartij op de kruising van de Leyweg en de Steenwijklaan in Den Haag.

Aanhoudingen

In oktober deed de politie een inval in het clubhuis van de Molukse motorclub Satudarah in Zundert. Verschillende leden worden ervan verdacht dat ze portiers van een café in Breda hebben bedreigd. Vorige week werd het clubhuis van de Satudarah in Tilburg doorzocht. Enkele leden van deze afdeling zijn volgens het OM betrokken bij de productie van synthetische drugs. Bij huiszoekingen werd onder meer een raketwerper gevonden.

Drie leden van de Hells Angels zijn in oktober aangehouden voor afpersing van een horeca-uitbater in Arnhem, wapenbezit en drugshandel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl