NOS VoetbalAangepast

Ajax vraagt UEFA om opheldering

Ajax gaat de UEFA om opheldering vragen over het wedstrijdverloop van het Champions League-duel tussen Dinamo Zagreb en Olympique Lyon.

"Door middel van het stellen van enkele open vragen verwachten wij in elk geval een duidelijke reactie van hun kant", stelt interim-directeur Martin Sturkenboom.

"We hebben niet de verwachting dat het veel oplevert, maar helemaal niets doen vinden wij geen optie. De UEFA heeft Fair Play en respect hoog in het vaandel staan, dus ik denk dat zij er zelf ook alles aan zullen doen om zeker te zijn dat er niets oneigenlijks is gebeurd."

"Als club kun je niet zoveel. Maar in een opwelling moet je geen verkeerde dingen doen. Dus wij bekijken zorgvuldig welke stappen er ondernomen kunnen worden."

Door de ruime winst van Lyon in Kroatië (1-7) plaatsten de Fransen zich op basis van doelsaldo voor de volgende ronde. Ze bleven Ajax, dat met 0-3 van Real Madrid verloor, net voor.

UEFA ziet geen verdacht gokgedrag

De KNVB heeft de zaak ook aangekaart bij de UEFA, maar de voetbalbond heeft in een eerste onderzoek geen verdacht gokgedrag rond het duel waargenomen. De UEFA gaat nog bekijken hoe de spelers zich tijdens de wedstrijd hebben gedragen.

"We zijn in afwachting van de rapporten van de scheidsrechters en de andere officials en of ze tijdens het duel iets verdachts geconstateerd hebben. Als er twijfel is, kunnen we een onderzoek instellen", aldus de UEFA.

Eerder stelden ook de autoriteiten in Frankrijk, die toezicht houden op het gokwezen, een onderzoek in. Maar ook daarbij kwamen geen verdachte activiteiten aan het licht.

Discussie over knipoog

Zagreb kwam nog wel met 1-0 voor, maar speelde toen wel al met tien man omdat Jerko Leko in de 28ste minuut met een rode kaart van het veld was gestuurd. Op slag van rust kwam Lyon nog langszij. Na de pauze stond Lyon binnen een kwartier op 1-4 en liep daarna uit naar de monsterscore van 1-7.

Na afloop werden er van diverse kanten vraagtekens gezet bij de uitslag. Een knipoog van Zagreb-verdediger Domagoj Vida naar Lyon-spits Bafetimbi Gomis leidde op internet tot verdachtmakingen over omkoping.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl