Amerikaan veroordeeld voor beledigen Bhumibol
Een Amerikaan moet in Thailand 2,5 jaar de gevangenis in voor majesteitsschennis. Autohandelaar Joe Gordon (55) kreeg eerder een celstraf van vijf jaar, maar die werd gehalveerd, nadat hij schuld had bekend. Gordon is in Thailand geboren, maar woont al zo'n dertig jaar in de Amerikaanse staat Colorado.
De man heeft koning Bhumibol beledigd door delen van de in Thailand verboden biografie 'The King Never Smiles' in het Thais te vertalen en vanuit de VS online te publiceren. Toen Gordon in mei in Thailand was voor een medische behandeling, werd hij opgepakt.
Aanvankelijk ontkende Gordon, maar omdat hem meerdere keren borgtocht geweigerd werd, bekende hij uiteindelijk toch. Na zijn veroordeling zei hij tegen de rechter: "Ik ben geen Thai, ik ben Amerikaan. Ik ben alleen geboren in Thailand, maar ik heb een Amerikaans paspoort. In Thailand zijn er vele wetten die verbieden je mening te uiten, maar die hebben we niet in de VS."
Halfgod
Koning Bhumibol (84) besteeg de troon in 1950 en wordt in zijn land door velen als een halfgod beschouwd. Hij staat bekend om zijn zwijgzaamheid en over politiek laat hij zich nauwelijks uit. Mensen die in Thailand veroordeeld worden voor belediging van de koning, koningin of erfgenaam kunnen standaard rekenen op lange gevangenisstraffen.
Volgens activisten wordt de majesteitsschenniswet in toenemende mate gebruikt als politiek instrument voor onderdrukking, in plaats van als bescherming van de monarchie. Het aantal vervolgingen is de afgelopen jaren drastisch toegenomen.
Zo waarschuwde de minister voor Informatietechnologie in het land vorige maand om geen berichten op Facebook te liken die beledigend zijn voor het koningshuis. Ook werd een paar weken geleden een 61-jarige man tot twintig jaar cel veroordeeld voor vier sms'jes waarin hij de koningin had beledigd. De man voerde aan dat hij niet weet hoe je moet sms'en en dus onschuldig was.
Pardon
De advocaat van Gordon zegt dat die niet in beroep gaat tegen het vonnis, maar zal vragen om een koninklijk pardon. Buitenlanders die veroordeeld worden voor majesteitsschennis worden na hun veroordeling in het algemeen vergeven en uitgezet.