NOS NieuwsAangepast

Weer spannende top over eurocrisis

Opnieuw zijn de ogen in de eurozone gericht op Brussel, waar de regeringsleiders vanaf vanavond weer praten over de schuldencrisis.

Op tafel ligt het Frans-Duitse plan om begrotingsdiscipline bij de nationale regeringen af te dwingen. Onder meer Groot-Brittannië en Polen vinden dat hierdoor te veel macht bij de Europese Commissie komt te liggen.

Ook is er onenigheid over de vraag in hoeverre de Europese Centrale Bank (ECB) zich in de crisis moet mengen.

De regeringsleiders krijgen het druk met allerlei plenaire en bilaterale overleggen. Vanavond zal EU-president Van Rompuy tijdens een diner zíjn voorstellen toelichten. Net als bondskanselier Merkel en president Sarkozy wil Van Rompuy dat het EU-bestuur meer te zeggen krijgt, ten koste van de afzonderlijke landen.

Daadkracht

Ook president Draghi van de ECB is hierbij. Hij vergadert donderdagochtend in Frankfurt met de centrale bankpresidenten van de aangesloten landen. Naar verwachting wordt daar besloten om de rente in de eurozone opnieuw met een kwart procent te verlagen.

Vanmiddag geeft Draghi een toelichting, die mogelijk een boodschap voor de eurotop bevat.

Morgen begint in Brussel het echte werk en moeten de regeringsleiders het eens worden over de aanpak van de crisis. Volgens Van Rompuy is er de afgelopen tijd al veel besloten, maar gaat het er nu om de beslissingen in daadkracht om te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl