NOS NieuwsAangepast

Weer protest tegen regering Rusland

In Rusland hebben tegenstanders van de regering opnieuw gedemonstreerd. In Sint Petersburg gingen ruim 500 mensen de straat op. De politie arresteerde zeventig betogers.

In Moskou was het protest aanzienlijk kleiner dan de afgelopen dagen. Daar werden twintig demonstranten opgepakt. In totaal zijn nu ongeveer duizend mensen gearresteerd bij de protesten tegen de frauduleus verlopen verkiezingen van afgelopen zondag.

Volgens de officiële uitslag behield Verenigd Rusland, de partij van premier Poetin en president Medvedev, nipt de meerderheid in de Doema, het Russische parlement. Internationale waarnemers zeggen dat er veel bewijs is dat er met de uitslag is geknoeid.

Gorbatsjov

Oud-president Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie vindt dat de uitslag van de parlementsverkiezingen ongeldig moet worden verklaard. Hij wil dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden. "Steeds meer mensen geloven dat de uitslag van de verkiezingen niet eerlijk is. Het is niet goed dat de autoriteiten de publieke opinie blijven negeren, dat maakt de situatie alleen maar erger", zei de 80-jarige Gorbatsjov tegen persbureau Interfax.

Gorbatsjov was leider van de Communistische partij van de Sovjet-Unie van 1985 tot 1991. Zijn hervormingsgezinde politiek leidde uiteindelijk tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. In 1990 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Oproep

Via facebook is opgeroepen om zaterdag massaal de straat op te gaan om opnieuw te protesteren tegen de vervalste verkiezingsuitslag. Volgens correspondent Kysia Hekster hebben inmiddels meer dan 16.000 mensen gezegd dat ze aan die oproep gehoor zullen geven.

Premier Poetin lijkt zich weinig aan te trekken van de protesten. Hij heeft vandaag alle papieren ingeleverd waarmee hij officieel presidentskandidaat is voor de verkiezingen van 4 maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl