NOS NieuwsAangepast

Klimaattop bespreekt heffing scheepvaart

Door klimaatcorrespondent Bram Schilham in Durban

Klimaatonderhandelaars in Durban bespreken een voorstel voor een wereldwijde CO2-heffing op de scheepvaart. De opbrengst zou terecht moeten komen in een speciaal klimaatfonds, waaruit projecten in ontwikkelingslanden worden betaald. Maar ingewijden betwijfelen of het plan de eindstreep haalt.

Vrachtschepen stoten veel CO2 uit en het transport over water groeit. Een CO2-heffing zou twee doelen dienen: reders krijgen een stimulans om hun schepen schoner te laten varen en er komt geld in het laatje.

Er zijn tientallen miljarden nodig voor het toekomstige fonds. De ontwikkelingslanden hebben namelijk geld nodig om hun uitstoot te beperken en om zich te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Bezwaren

Een scheepvaartheffing stuit bij grote landen op verzet. China en India hebben bezwaren, omdat die landen veel exporteren via hun zeehavens. Ook de Amerikanen zien er weinig in. De kans is daarom klein dat het komt tot concrete afspraken over zo'n belasting.

Heeft u een vraag over de klimaatconferentie in Durban? Stel ze aan Bram Schilham viavragenoverdurban@nos.nl. Meer info:Stel uw vraag over klimaattop in Durban

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl