NOS NieuwsAangepast

China rolt kinderhandelnetwerken op

In China zijn twee kinderhandelnetwerken opgerold. Na een onderzoek van een half jaar zijn in het hele land meer dan 600 verdachten aangehouden en 178 kinderen bevrijd.

De autoriteiten willen nu achterhalen wie de ouders zijn van de kinderen. In de tussentijd worden de slachtoffers ondergebracht in weeshuizen.

Eenkindpolitiek

In China worden naar schatting elk jaar tienduizenden kinderen ontvoerd. Ze worden verkocht aan mensen die geen kinderen kunnen krijgen, maar ook aan mensen die wel vruchtbaar zijn, maar die vanwege de eenkindpolitiek geen risico willen lopen op een meisje.

Jongetjes worden daarom het vaakst ontvoerd. Zij brengen het meeste geld op. De ontvoerde meisjes worden meestal verkocht om als goedkope arbeidskracht te dienen of als bruid voor ongehuwde zonen.

Dna

De Chinese overheid treedt de laatste jaren strenger op tegen kinderhandel. Sinds 2009 verzamelt de Chinese overheid het dna van ouders in een nationale databank om teruggevonden kinderen sneller met hun ouders te kunnen herenigen. Dat jaar werden 3400 kinderen teruggevonden - waarschijnlijk slechts een klein deel van het totale aantal ontvoerde kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl