NOS NieuwsAangepast

De Jager: Europees Verdrag niet aanpassen

Minister De Jager denkt dat in de EU meer begrotingsdiscipline is af te dwingen zonder het Europees Verdrag aan te passen. Hij is het op dat punt eens met EU-president Van Rompuy. "We hebben ook niet zo veel tijd en moeten snel en daadkrachtig maatregelen nemen", zei De Jager in Nieuwsuur.

Van Rompuy zei gisteren dat de maatregelen die Duitsland en Frankrijk hebben bedacht voor de eurocrisis, relatief makkelijk kunnen worden ingevoerd.

Bondskanselier Merkel en president Sarkozy willen de EU-landen verplichten hun begrotingstekort onder de 3 procent te houden en de staatsschuld te beperken tot onder de 60 procent.

Geen ingrijpende wijzigingen

EU-president Van Rompuy denkt dat de plannen om meer begrotingsdiscipline af te dwingen, kunnen worden uitgevoerd zonder ingrijpende wijzigingen van het EU-verdrag. Daarvoor hoeft alleen het protocol van het Europees Verdrag te worden veranderd. Goedkeuring door de nationale parlementen is dan geen vereiste, meent de EU-president.

Een dergelijke wijziging kan snel geregeld worden, omdat alleen de regeringsleiders en het Europees Parlement ermee in hoeven te stemmen. Het alternatief, een echte verdragswijziging, zou veel langer duren, omdat alle parlementen van alle EU landen er dan mee akkoord moeten gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl