NOS NieuwsAangepast

ING: uiteenvallen eurozone slecht voor NL

Het volledig uiteenvallen van de eurozone zou volgens het ING Economisch Bureau "een harde klap zijn". Het bureau heeft de mogelijke gevolgen voor Nederland onderzocht als de euro wordt afgeschaft en de gulden weer wordt ingevoerd.

In dat geval zou volgens ING de Nederlandse economie binnen twee jaar met 10 procent kunnen krimpen, waardoor de werkloosheid oploopt tot meer dan 10 procent van de beroepsbevolking.

Verder denkt de bank dat er bij het uit elkaar klappen van de eurozone 300.000 banen extra zullen verdwijnen. Daarnaast zou Nederland een kwart minder kunnen exporteren. Ook zullen de dekkingsgraden van pensioenfondsen afnemen, omdat "door het uiteenvallen van de euro de rente in Nederland flink zal dalen".

Behouden

ING stelt (.pdf) dat het idee om de gezamenlijke munt af te schaffen "op zich een begrijpelijke reactie" is, maar dat Nederland van alle eurolanden er waarschijnlijk "het grootste belang bij heeft" om de euro te behouden. Dat komt volgens de onderzoekers, omdat Nederland een handelsnatie is en daarnaast grote pensioenfondsen en een wijdvertakte internationale financiële sector heeft.

De PVV kondigde vorige maand een onderzoek aan naar de kosten van de terugkeer van de gulden. Uit een opiniepeiling van Maurice de Hond een paar dagen later bleek dat ongeveer eenderde van de Nederlanders de gulden terug wil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl