NOS NieuwsAangepast

Grootste ijzerertsschip vastgelopen

Het grootste ijzerertsschip ter wereld is vastgelopen in een Braziliaanse haven. Het schip maakt water en is onbestuurbaar geraakt na een gat in een ballasttank. De Beijing van het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale was onderweg van Zuid-Amerika naar Rotterdam.

De havenautoriteiten houden er rekening mee dat de Beijing zou kunnen zinken, al wordt dat niet waarschijnlijk geacht. Momenteel wordt er water uit het ruim gepompt. Het enorme schip moet later vandaag naar een dok worden gesleept voor reparaties.

De markt heeft nog niet gereageerd op de onderbreking van de toevoer, omdat door de teruglopende economie de vraag naar ijzer is afgenomen. Als het schip de belangrijke ijzerertshaven voor langere tijd zou blokkeren, zou de ijzerprijs wel kunnen gaan stijgen, vermoeden kenners.

Vloot van superschepen

Het 360 meter lange schip kan 400.000 ton ijzererts meenemen, meer dan genoeg om drie keer de Golden Gate Bridge te maken. Het schip is nu bijna helemaal volgeladen. Tegen de huidige ijzerprijzen is de lading bijna 40 miljoen euro waard.

Het Braziliaanse Vale wil een vloot van 35 van dit soort superschepen creëren om te kunnen concurreren met rivalen als Rio Tinto en BHP Billiton. Die bedrijven leveren net als Vale veel aan China, maar hebben hun mijnen veel dichter bij de afzetmarkt. Met de enorme schepen wil Vale de vraag op de Chinese markt aankunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl