NOS NieuwsAangepast

Zwaar weer voor chemiesector

De chemische industrie ziet zwaardere tijden aankomen. Volgens branchevereniging VNCI worden bedrijven steeds terughoudender met het doen van investeringen vanwege de onzekere economische situatie in Europa.

Ook het afgelopen jaar verliep minder goed dan de chemiebedrijven aanvankelijk hadden verwacht. Was er in het eerste kwartaal nog sprake van beperkte productiegroei van bijna 3 procent, in de twee kwartalen daarna liep de productie terug.

Grondstoffen

De omzet steeg wel sterk in de eerste drie kwartalen, maar dat kwam vooral doordat de bedrijven hogere prijzen moesten rekenen vanwege de gestegen grondstofprijzen. Die grondstofprijzen zijn steeds moeilijker door te berekenen, merken de chemiebedrijven.

De chemische industrie ziet op lange termijn een positieve toekomst voor zichzelf in Nederland. De bedrijfstak is door het kabinet aangewezen als 'topsector' en belangrijk om de Nederlandse welvaart op peil te houden. Innovatie is daarvoor essentieel. De grootste uitdaging is nu om het hoofd te bieden aan de crisis en toch ruimte te behouden voor innovatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl