NOS NieuwsAangepast

'Halliburton vernietigde bewijs olieramp Mexico'

Oliemaatschappij BP beschuldigt partnerbedrijf Halliburton ervan bewijs te hebben vernietigd over de olieramp in de Golf van Mexico. In een rechtbank in New Orleans zei BP dat Halliburton willens en wetens de testresulaten heeft vernietigd van het cement dat gebruikt werd in de geëxplodeerde boorput Deepwater Horizon van BP.

Dat cement bleek niet geschikt, zodat de put kon ontploffen. Daarbij vielen elf doden en het leidde tot een van de grootste milieurampen ooit. Tussen april en september 2010 stroomde zo'n 800 miljoen liter olie de zee in.

Monsters

Volgens BP heeft Halliburton zowel de testresultaten als de cementmonsters vernietigd. Ook zou het bedrijf nooit computermodellen hebben gemaakt waarin de werking van het cement werd doorgerekend.

Halliburton slaat terug naar BP door het bedrijf van fraude en laster te beschuldigen. Volgens het aannemersbedrijf heeft BP op het laatste moment nog wijzigingen in het cement laten aanbrengen.

Tijdens de rechtszaak, in februari volgend jaar, moet duidelijk worden wie schuldig is aan de olieramp en in welke mate. Dat kan betekenen dat dat bedrijf vele miljoenen aan compensatie moet betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl