NOS NieuwsAangepast

Nieuw ebolavaccin beschermt muizen

Wetenschappers hebben een vaccin ontwikkeld dat muizen grotendeels beschermt tegen de ziekte ebola. Ze noemen de ontdekking een doorbraak, omdat het middel ook over langere tijd houdbaar is. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het vakblad PNAS.

Ebola is in meer dan 90 procent van de gevallen dodelijk. Patiënten worden bijzonder misselijk, krijgen koorts en zware interne bloedingen en hun organen vallen uit. De ziekte wordt overgedragen via lichaamsstoffen, maar kan ook overgedragen worden door de lucht. De ziekte werd in 1976 ontdekt, toen een uitbraak van het virus in Congo het leven kostte aan 280 van 318 besmette mensen.

Militair laboratorium

Het nieuwe vaccin is in het laboratorium getest op muizen. Vanwege het gevaarlijke karakter van het virus gebeurde dat in een militair laboratorium in de VS.

Het bleek dat 80 procent van de besmette dieren dankzij de entstof overleefden. De onderzoekers hopen het middel nu verder te kunnen ontwikkelen, zodat het ook voor mensen bruikbaar wordt.

Uitbraak

Er werd al onderzoek gedaan naar een vaccin tegen ebola, waarbij werd gebruikgemaakt van een afgezwakte versie van het virus zelf. Het probleem daarmee was echter dat het nauwelijks houdbaar was. Deze nieuwe entstof is wel op te slaan, door het te bevriezen.

De wetenschappers denken niet dat er in de toekomst grote vaccinatieprogramma's opgezet zullen worden tegen ebola, omdat de ziekte maar weinig voorkomt. Wel zal een voorraad uitkomst bieden bij een uitbraak, omdat dan mensen in de omgeving ingeënt kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl