NOS NieuwsAangepast

Onlusten in Moskou na verkiezingen

In Moskou hebben duizenden mensen betoogd tegen de volgens hen frauduleus verlopen verkiezingen. Zo'n 5000 tot 10.000 mensen hebben zich verzameld bij metrostation Lubyanka in het centrum van Moskou.

Dat was volgens correspondent Hekster voor Russische begrippen "heel, heel veel". Het zou gaan om de grootste demonstratie in Moskou in jaren.

Onduidelijk is nog of er geweld is gebruikt. Volgens Hekster was de Mobiele Eenheid met veel mensen aanwezig en werden de mensen het metrostation ingeduwd. Er zouden wel arrestaties zijn, onder anderen van een aantal journalisten.

De betogers riepen leuzen tegen premier Poetin. Ook scandeerden ze 'schande' en 'revolutie'. Een andere groep betogers was op weg gegaan naar het bureau van de Centrale Kiescommissie op het Rode Plein, maar ze werden tegengehouden door de oproerpolitie. Ook bij metrostation Lubyanka voerde de politie betogers en leden van de oppositie af.

Verenigd Rusland

Gisteren waren er verkiezingen in Rusland. De partij van premier Poetin, Verenigd Rusland, deed het opvallend slecht. De partij haalde ternauwernood een meerderheid in de Doema, de Russische volksvertegenwoordiging. Er was gerekend op een veel grotere meerderheid.

Verder kwamen er vandaag ook veel berichten over fraude naar buiten. De waarnemende OVSE en de Raad van Europa hebben beiden gezegd dat de stembusgang niet eerlijk is verlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl