NOS SchaatsenAangepast

Tien kilometer Kramer op WK in gevaar

Kramer, afgelopen weekend negende op de langste afstand bij de WB-wedstrijd in Thialf, heeft besloten niet deel te nemen aan de tien kilometer bij de KNSB Schaatsweek eind december.

De Schaatsweek geldt als selectiewedstrijd voor het EK allround en de WB-wedstrijden in de tweede helft van het seizoen.

Het EK staat zes dagen na de Schaatsweek op het programma. Om in de voorbereiding op het EK niet nodeloos energie te verspillen, wil Kramer tijdens de Schaatsweek de langste afstand aan zich voorbij laten gaan.

"Hoe je het ook wendt of keert, ik ga geen tien kilometer rijden zes dagen voor een EK allround", liet Kramer afgelopen zondag aan de NOS weten. "Hoe ze het gaan doen, is mij niet duidelijk. Maar ik ga daar (schaatsweek, red) niet rijden."

Door de tien kilometer tijdens de Schaatsweek te mijden, verspeelt Kramer echter de mogelijkheid om zich te plaatsen voor de tien kilometer tijdens de wereldbekerwedstrijd in januari in Heerenveen.

Het wereldbekercircuit is de enige, reglementaire route om plaatsing af te dwingen voor de WK afstanden. Geen tien kilometer tijdens de Schaatsweek betekent in Kramers geval dus ook geen tien kilometer tijdens de WK afstanden.

Wildcard?

Kramer dient aldus zijn hoop te vestigen op de schaatsbond KNSB. In de selectiereglementen van de bond staat namelijk, dat in uitzonderlijke gevallen per sekse en per afstand één aanwijsplek beschikbaar is. Om een beroep te kunnen doen op die regel zal Kramer derhalve tijdens het EK, en mogelijk later bij het WK allround, een uitzonderlijke tijd op de tien kilometer moeten rijden.

Arie Koops, directeur Sport van de KNSB, houdt op basis van die reglementen de deur voor Kramer nog op een kier. "We gaan nog geen voorschot nemen op dit scenario. Laten we eerst het EK maar eens afwachten. Als Kramer daar een hele goede tien kilometer rijdt, gaan we verder kijken. Dat er in zijn geval nog een beetje ruimte is, lijkt me duidelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl