NOS NieuwsAangepast

Iran claimt onderscheppen drone VS

Iran heeft naar eigen zeggen een onbemand Amerikaans spionagetoestel neergeschoten. Het toestel, een drone, zou het Iraanse luchtruim via de oostgrens met Afghanistan zijn binnengedrongen. De Iraanse staatstelevisie waarschuwt dat het antwoord van Iran "niet beperkt zal blijven tot de eigen grenzen".

Volgens een verklaring van de internationale troepenmacht ISAF gaat het mogelijk om een Amerikaans toestel dat eind vorige week vermist raakte. Het vliegtuig vloog een missie boven het westen van Afghanistan toen de bestuurders de controle erover verloren, zegt ISAF.

In januari en in juli zou Iran ook al Amerikaanse drones hebben neergehaald. "Dit keer werd het op de staatstelevisie aangekondigd. Dat is een teken dat de autoriteiten zeker zijn van hun zaak", zegt correspondent Thomas Erdbrink. "Ze zeggen ook dat het gelukt is het vliegtuigje bijna intact naar beneden te halen, dus mogelijk zijn er beelden van."

Op scherp

De relatie tussen de VS en Iran is er een van wederzijds wantrouwen. De VS verdenkt Iran ervan te werken aan nucleaire wapens. Ook het Internationaal Atoomagentschap maakt zich ernstige zorgen en maakte dat kenbaar in een kritisch rapport (.pdf). Teheran ontkent dat het bezig is met de ontwikkeling van kernwapens.

De spanningen tussen Iran en het Westen staan de afgelopen dagen op scherp. Dinsdag werd de Britse ambassade bestormd door woedende betogers. Daarbij werden onder meer vlaggen in brand gestoken en brandbommen naar binnen gegooid.

Groot-Brittannië reageerde woedend en haalde al zijn diplomaten terug uit het land. Westerse landen tonen zich solidair met de Britten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl