NOS NieuwsAangepast

Wientjes wil snel nieuwe vakbeweging

Werkgeversorganisatie VNO-NCW roept de FNV op om haast te maken met de vorming van een nieuwe vakorganisatie. Voorzitter Bernard Wientjes vreest dat er anders een impasse dreigt.

Gisteravond werd bekend dat de FNV wordt vernieuwd. Voorzitter Jongerius en Bondgenoten-voorzitter Van der Kolk zullen geen rol in de nieuwe organisatie spelen.

Wientjes hoopt dat de nieuwe vakbeweging er snel komt. Er is volgens hem geen tijd te verliezen. "Er gebeurt veel in het land, er is een recessie, er zijn problemen. Dus hoe eerder de nieuwe vorm duidelijk is, hoe beter het is."

Respect

De voorzitter van de werkgeversorganisatie vindt het jammer dat Jongerius straks het veld ruimt. "Ik heb met haar keihard gevochten, regelmatig. Maar het is wel iemand die fair is, betrouwbaar is. Ik heb respect voor haar vechtlust."

Volgens Wientjes kan ze met opgeheven hoofd vertrekken. Hij vindt het knap dat ze nog even aanblijft om de "oude FNV in een nieuw jasje af te leveren".

CNV-voorzitter Smit is blij dat de FNV kiest voor modernisering. Hij roept de achterban van de FNV op zich aan te passen aan de nieuwe tijd en vraagt jongeren zich aan te sluiten.

Belangen

Reginald Visser, een van de twee duovoorzitters van vakcentrale MHP, zegt blij te zijn met deze oplossing als het rust geeft binnen de FNV. "De plannen bevatten elementen waar MHP ook al mee bezig is, zoals het organiseren rond beroepen. Van oudsher is MHP sowieso al meer georganiseerd rond sectoren", zegt Visser.

Volgens Visser moet je altijd blijven bekijken hoe je het beste de belangen van je leden kunt behartigen. Hij zegt daarom niet bij voorbaat al nee tegen een mogelijke aansluiting van MHP-bonden bij die nieuwe beweging. Maar daar is het nu nog te vroeg voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl