NOS NieuwsAangepast

Kritische websites uit de lucht in Rusland

In Rusland zijn enkele websites van groepen die kritiek hebben op het Kremlin uit de lucht. Volgens een onafhankelijk radiostation gaat het om een aanval van hackers, bedoeld om berichtgeving over misstanden bij de verkiezingen te voorkomen.

De Russen kiezen vandaag een nieuw parlement. Verenigd Rusland, de partij van premier Poetin en president Medvedev, is de gedoodverfde winnaar.

Peilingen wijzen erop dat Verenigd Rusland wel flink zal verliezen ten opzichte van de verkiezingen in 2007. Het ziet ernaar uit dat de partij de tweederde meerderheid in de Doema kwijtraakt.

Poetin is van plan om volgend jaar van positie te wisselen met Medvedev en voor de derde keer president van Rusland te worden. Door die afspraak lijkt de steun voor Verenigd Rusland te zijn afgenomen.

'Oplichters en dieven'

Steeds vaker wordt Verenigd Rusland de partij van oplichters en dieven genoemd. Golos, het verbond van onafhankelijke verkiezingswaarnemers, klaagt over tegenwerking van de partij.

Golos-voorzitter Shibanova werd gisteren twaalf uur vastgehouden op het vliegveld van Moskou, omdat ze haar laptop niet wilde afstaan.

Bij Golos zijn 5300 klachten binnengekomen, onder meer van werknemers die door hun chefs onder druk worden gezet om op Verenigd Rusland te stemmen of om kiezers te ronselen.

Aan de verkiezingen doen zeven partijen mee. De meeste partijen zijn niet door het Kremlin goedgekeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl