NOS NieuwsAangepast

Bewoners Heerlen mogen spullen ophalen

Bewoners van de achttien ontruimde appartementen boven winkelcentrum 't Loon in Heerlen mogen morgenochtend om 10.00 uur even terug naar hun flat om wat spullen, zoals kleding en medicijnen, op te halen.

Ook winkeliers krijgen morgenochtend om 10.00 uur de gelegenheid om voorraad en bestellingen uit hun winkels weg te halen.

Hoewel uit een door de gemeente ingesteld onderzoek naar de verzakking van het winkelcentrum naar voren kwam dat de flats veilig zijn, mogen de bewoners voorlopig toch niet naar huis terugkeren. Eén van de pilaren in de parkeergarage is zo erg verzakt dat er een groot gat, van 5 meter breed en een halve meter diep, is ontstaan. Uit veiligheidsoverwegingen is daarom het gas afgesloten in het hele complex.

Sloop

Op dit moment is niet bekend of de bodem zich nu gezet heeft of dat er nog beweging is. Wel is de noodzaak tot sloop van het onveilige gedeelte nu nog actueler geworden.

Volgens burgemeester Depla is het nu "alle hens aan dek" om het sloopplan zo spoedig mogelijk uit te werken. "De constructie is onder enorm grote spanning komen te staan. Dit leidt uiteindelijk tot het instorten van het plafond van de parkeergarage en de vloer van de bovengelegen winkels". Ook bleek uit het onderzoek dat het parkeerdek van het winkelcentrum nu tot onveilig gebied is verklaard.

Domino-effect

Afgelopen nacht werd besloten tot evacuatie van de bewoners omdat de veiligheid niet langer kon worden gegarandeerd. Aanvankelijk werd aangenomen dat hooguit een deel van het winkelcentrum zou kunnen instorten, maar later bleek er toch angst voor een domino-effect.

De gemeente Heerlen heeft besloten een deel van het complex preventief te slopen. De Vereniging van Eigenaren heeft tot maandag 12.00 uur om op dat besluit te reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl