NOS NieuwsAangepast

Herman Cain: geplaagde pizzaverkoper

Ineens was hij er: Herman Cain, na een reeks debatten in de zomer waaraan de belangrijkste kandidaten voor de Republikeinse nominatie even niet meededen. Cain zag zijn kans schoon en sprong in het gat. Hij kreeg de media-aandacht die hij nodig had en ineens stond hij aan het eind van de zomer op een behoorlijke 18 procent in de peilingen.

De voormalige ondernemer Cain (1945, Georgia) baarde opzien bij de Republikeinse achterban met zijn felle debateerstijl, zijn conservatieve standpunten over abortus, het homohuwelijk, illegale immigratie en vooral zijn 9-9-9-plan, een voorstel om de drie belangrijkste belastingen in Amerika (inkomsten, bedrijfsomzet en btw) voor iedereen vast te leggen op 9 procent. En belastingverlaging klinkt de Republikeinen als muziek in de oren.

Later bleek dat onder het 9-9-9-plan de armen veel meer belasting zouden moeten gaan betalen, dus moest hij het aanpassen.

Clown

En er waren meer twijfels over Cain. Hij presenteerde zich als outsider van Washington, maar hij was dat allerminst. Eind jaren negentig was hij actief als lobbyist in de hoofdstad voor de Amerikaanse restaurantbranche. In die hoedanigheid wist hij de nodige nationale antirookwetgeving te blokkeren omdat restauranthouders meenden dat zulke wetten tot omzetdalingen zouden leiden.

Ook waren er twijfels of Cain wel echt de nominatie zou willen winnen. In de ogen van velen was hij toch een beetje een clown. Bovendien maakte hij geen werk van het opzetten van campagneteams in Iowa en New Hampshire, waar traditioneel de eerste voorverkiezingen worden gehouden. En zonder serieuze inzet van mensen en middelen in die staten, maakt vrijwel geen enkele kandidaat een kans.

Na de stijging in de peilingen kwam er natuurlijk ook het serieuze onderzoek naar de persoonlijke geschiedenis van Cain. En toen ging het snel bergafwaarts. De website Politico kwam erachter dat Cain beschuldigd is van seksuele intimidatie van een voormalig medewerkster. Cain maakte het erger door eerst te ontkennen en vervolgens toch toe te geven.

Weer gezakt

Het bleef niet bij die ene beschuldiging. Inmiddels hebben vier vrouwen seksuele intimidatie door Cain gemeld. Ook kwam een vrouw naar buiten die zei dat ze al dertien jaar een affaire met hem heeft.

Ook op politiek vlak begon Cain in de herfst te blunderen. Op een vraag van een journalist wat Cain dacht over het standpunt van president Obama over Libië, moest hij het antwoord schuldig blijven. Niet alleen dat, na een stamelende, pijnlijke stilte informeerde Cain maar voorzichtig bij de verslaggever wat het standpunt van Obama over de Libische rebellen eigenlijk was. Het riep vragen op over zijn verstand van de buitenlandse politiek.

De seksschandalen en zijn gestuntel over Libië lijken Cain, een paar weken voor de voorverkiezingen in Iowa, de das om te doen. In de peilingen is hij al weer gezakt naar onder de tien procent. Inmiddels twijfelt Cain of hij nog door moet gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl