NOS NieuwsAangepast

Stel uw vraag over klimaattop in Durban

Door correspondent Bram Schilham

Sinds afgelopen maandag vergaderen vertegenwoordigers van 194 landen in het Zuid-Afrikaanse Durban over maatregelen tegen opwarming van de aarde. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel: vorige jaar gebeurde hetzelfde in de Mexicaanse badplaats Cancun, het jaar ervoor was de veelbesproken klimaattop in Kopenhagen.

Als correpondent voor klimaat en energie zal ik vanuit Durban verslag doen van de laatste week van de conferentie, via onze uitzendingen op radio en tv en via nos.nl. We kunnen ons voorstellen dat u specifieke vragen heeft over deze top. Hoe beïnvloedt de schuldencrisis de klimaatonderhandelingen? Welke rol speelt een klein land als Nederland eigenlijk in dat mondiale krachtenveld? Hoe milieuvriendelijk hebben de Zuid-Afrikanen deze conferentie georganiseerd? Het mag ook een vraag zijn die ik namens u kan voorleggen aan iemand die op de conferentie rondloopt.

U kunt uw vragen stellen via vragenoverdurban@nos.nl. Ik zal vervolgens, naast de reguliere verslaggeving, proberen zo veel mogelijk van die vragen te beantwoorden. Op de site of in onze radio en tv-uitzendingen. Dus brand maar los, met alles wat u wilt weten over de klimaattop in Durban.

Stand van zaken

Nog even een analyse van de stand van zaken sinds Kopenhagen. De ervaring van de afgelopen conferenties leert dat het moeilijk is om tot verregaande afspraken te komen over minder CO2-uitstoot. Grote spelers zoals de VS, China, Japan en Rusland zijn huiverig om zich te binden aan afspraken die hun economische belangen kunnen schaden.

Kopenhagen werd een mislukking, omdat het streven naar een nieuw wereldwijd klimaatverdrag verzandde in politiek getouwtrek. In Cancun werden een paar bescheiden successen geboekt: afspraken over een klimaatfonds voor arme landen en over de bescherming van bossen.

Voor de top in Durban zijn de verwachtingen opnieuw niet erg hooggespannen. Weliswaar loopt het huidige klimaatverdrag, het zogenoemde Kyotoprotocol, in 2012 ten einde en zou het voor de hand liggen dat het wordt verlengd of dat iets voor in de plaats komt. Maar veel landen hebben in de aanloop naar Durban al laten doorschemeren dat ze geen zin hebben om nieuwe verplichtingen aan te gaan.

Hoewel de verwachtingen niet hoog gespannen zijn, doet de NOS dus toch verslag van de top. Afspraken die wél worden gemaakt, bijvoorbeeld over de handel in uitstootrechten, kunnen gevolgen hebben die we in ons dagelijks leven merken. Doordat vervuilende produkten of diensten duurder worden. Bovendien is een klimaattop vaak een goede barometer voor de politieke en economische machtsverhoudingen in de wereld: landen proberen de onafhankelijkheid van hun energievoorziening te beschermen en geld te verdienen aan de overgang naar schonere manieren om energie op te wekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl