NOS NieuwsAangepast

Belgische 'staatsbons' groot succes

De Belgische staat heeft naar alle waarschijnlijkheid 5,5 miljard euro opgehaald met de staatslening voor particulieren. Dat is een absoluut record sinds de invoering van de euro, meldt het Belgische Agentschap van de Schuld.

Afgelopen week bleek al dat veel Belgen gehoor gaven aan de oproep van premier Leterme om via staatscoupons in hun eigen staat te beleggen.

Leterme deed de oproep, nadat de rente voor België op de kapitaalmarkten flink was opgelopen en België op de markten dus veel meer zou moeten betalen dan de prijs die voor de staatscoupons was vastgesteld.

Goede laatste dag

Vandaag was de laatste dag dat particulieren konden intekenen op de leningen. Alleen al vandaag werd voor 868 miljoen euro ingelegd.

Iedereen kon intekenen op drie leningen: een lening met een looptijd van 3 jaar met een rente van 3,5 procent, een lening van 5 jaar met een rente van 4 procent en een lening van 8 jaar met een rente van 4,2 procent. De staatsleningen met een looptijd van 5 jaar waren het populairst.

Bij het slot van de inschrijving stond de teller op ruim 5 miljard. Daar komen nog enkele honderden miljoenen bij. Dankzij het succes van de 'staatsbons' is de rente op Belgisch staatspapier sterk gedaald. De rente staat nu op 4,6 procent tegen bijna 6 procent vorige week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl