NOS NieuwsAangepast

AEX in week bijna 10 procent hoger

De Europese beurzen zijn het weekend ingegaan met de grootste weekwinst sinds 2008. De AEX-index sloot 1,3 procent hoger op 300,77 punten. Dat is 26 punten of 9,6 procent hoger dan een week geleden.

De positieve stemming had vandaag onder meer te maken met goed nieuws uit de VS. Daar is de werkloosheid onverwacht gedaald naar 8,6 procent, het laagste niveau sinds maart 2009.

De beleggers zijn ook hoopvol dat er een akkoord komt over de Europese schuldencrisis. Frankrijk en Duitsland komen maandag met een voorstel voor een strengere aanpak van eurolanden die hun schulden en tekorten laten oplopen.

New York

De beurzen in New York zijn vrijwel onveranderd gesloten, na bij de opening nog flink op winst te hebben gestaan. Beleggers bleken toch wat voorzichtig, ondanks het meevallende cijfer over de Amerikaanse werkloosheid en de opbeurende berichten uit Europa.

De daadkrachtige taal van de Duitse bondskanselier Angela Merkel deden de stemming gedurende de dag opveren. Ook de positieve effecten van de toespraak van de Franse president Sarkozy van gisteren, waarin hij zei dat de eurolanden meer bevoegdheden moeten overdragen aan Brussel, ijlden nog na.

Uiteindelijk noteerde de Dow-Jonesindex toch een verlies van 0,61 punten op 12.019,42 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 0,73 punten tot 2626,93 punten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl