Pentagon wil productie JSF vertragen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil dat vliegtuigbouwer Lockheed Martin de productie van de Joint Strike Fighter (JSF) vertraagt. Bij testen zijn het afgelopen jaar veel scheurtjes en zwakke plekken in de romp van de nieuwe straaljager gevonden.

Volgens de Amerikaanse vice-admiraal Venlet, die het JSF-programma vanuit het Pentagon leidt, is het vanwege de technische problemen beter de productie te vertragen, want de kosten lopen uit de hand door de manier waarop het vliegtuig wordt ontwikkeld.

De vice-admiraal laakt het bedrijfsmodel van de JSF, wat hij "een fundamentele miscalculatie" noemt. Lockheed Martin besloot de straaljager tegelijkertijd te produceren en te testen. Nu de testfase veel beschadigingen aan het licht brengt, moeten de reeds gebouwde toestellen flink worden gesleuteld.

Prijskaartje

Volgens Venlet kosten die veranderingen 2,2 à 3,7 miljoen euro per vliegtuig. De prijs van een enkele JSF is daarmee opgelopen tot zo'n 82 miljoen euro. Het Pentagon wil ruim 2400 JSF's kopen.

De totale kosten voor het JSF-programma zijn 280 miljard euro. Volgens de vice-admiraal staat de voortgang van het project niet ter discussie en is de veiligheid ook niet in het geding.

"Het gaat niet om een probleem met het vliegtuig zelf", zegt hij. "Het is een gevechtsvliegtuig, gemaakt uit metaal en samengesteld materiaal. Dan vind je altijd scheuren en zwakke plekken die je dan moet repareren. Dat is normaal."

Nederland

Nederland is ook geïnteresseerd in het toestel, maar een volgend kabinet besluit daar pas over. Wel zijn er op dit moment twee JSF-testtoestellen in bestelling. Premier Rutte benadrukt dat Nederland blijft meedoen aan het JSF-project.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl