NOS NieuwsAangepast

Shell staakt activiteiten in Syrië

Oliebedrijf Shell stopt per direct met alle activiteiten in Syrië. Dat heeft het olieconcern bekendgemaakt, nadat de EU nieuwe sancties had opgelegd. De sancties zijn erop gericht de Syrische economie lam te leggen.

Het is niet duidelijk wat de maatregel in de praktijk gaat betekenen. Volgens een woordvoerder van Shell is dat niet precies aan te geven, omdat Shell in Syrië minderheidsaandeelhouder is in de joint-venture Al Furat Petroleum Company (AFPC). De Syrische staatsoliemaatschappij Syrian General Petroleum Corporation heeft daarin een meerderheidsaandeel.

"Als minderheidsaandeelhouder is Shell niet in de positie om de activiteiten van de joint-venture te stoppen", zegt de woordvoerder.

Syrische werknemers

Namens Shell werken er tientallen mensen bij de joint-venture, die in totaal meer dan 3000 werknemers heeft. 98 procent van deze 3000 werknemers is Syriër.

Shell doet geen uitspraken over de nationaliteiten van de Shell-werknemers. Ook kan het bedrijf om veiligheidsredenen niet aangeven wat er met het eigen personeel gebeurt. Wel geeft Shell aan dat "de veiligheid van de werknemers voorop staat".

13.000 vaten

Shell haalt normaal gesproken dagelijks 13.000 vaten olie uit Syrië. Dit is ongeveer een half procent van de totale wereldwijde productie van het bedrijf.

De joint-venture van Shell zit in het oosten van Syrië, aan de grens met Irak en Jordanië. Andere aandeelhouders zijn het Chinese CNPC en het Indiase ONGC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl