NOS NieuwsAangepast

Merkel blijft tegen eurobonds

De Duitse bondskanselier Merkel vindt een gemeenschappelijke financiering van de staatsschulden in de eurozone niet gewenst. De uitgifte van euro-obligaties is "geen bijdrage aan het overwinnen van de crisis".

Volgens Merkel is de schuldencrisis "niet in één paukeslag" op te lossen. Het zal jaren duren voordat de crisis is bezworen.

De Duitse regeringsleider verzette zich ook tegen een activere rol van de Europese Centrale Bank (ECB). Daarmee reageert Merkel op de suggestie dat de ECB staatsleningen moet opkopen van probleemlanden, om zo de hoge rente die onder meer Italië en Spanje moeten betalen te drukken.

Sancties

Ze sprak in het Duitse parlement over de top van regeringsleiders die vandaag over een week wordt gehouden.

Merkel maakte duidelijk dat ze in Brussel streeft naar vergaande verdragswijzigingen om meer begrotingsdiscipline in de afzonderlijke eurolanden af te dwingen. Gisteren verklaarde de Franse president Sarkozy zich daar ook toe bereid, nadat Parijs daar altijd tegen is geweest.

Nieuwe en strengere regels moeten automatische sancties mogelijk maken als afzonderlijke overheden zich niet houden aan de begrotingsregels.

Merkel benadrukte dat Duitsland met deze voorstellen Europa niet wil domineren. "De Duitse en Europese eenwording zijn twee kanten van dezelfde medaille."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl