NOS NieuwsAangepast

Topondernemers: 1 voor 12 voor euro

Vijf topmannen uit het Nederlandse bedrijfsleven waarschuwen dat de onrust over de euro gevaarlijk is voor de concurrentiepositie van Nederland en Europa. In een open brief in het Financieel Dagblad roepen ze politici op tot daadkracht.

"Het is één minuut voor twaalf en het is daarom van het hoogste belang dat er op korte termijn een daadkrachtige aanpak van de eurocrisis komt. Dat is de beste manier om vertrouwen te herstellen in een sterk en verenigd Europa", schrijven de topmannen van DSM, Philips, AkzoNobel, Unilever en Shell.

Volgens de topmannen is "onze welvaart geen automatisme, maar moet die steeds opnieuw verdiend worden". Vooral de opkomende economieën bedreigen de positie van Europa, omdat zij "vaak goedkoper, sneller en soms zelfs innovatiever" zijn.

Moed

De schrijvers roepen daarom de regering op om Nederland en Europa concurrerender te maken. Ze noemen geen concrete plannen, maar terugtrekking achter de dijken past volgens hen niet. Ook moet er meer geïnvesteerd worden in kennis en de ontwikkeling van nieuwe producten.

"Wij dringen er bij de Europese politieke leiders op aan om juist nu moed te tonen en beslissend te handelen. Met maatregelen die op korte termijn herstel van de monetaire en financiële stabiliteit bewerkstelligen, en maatregelen die op middellange termijn het concurrentie- en groeivermogen van de economie bevorderen."

Kinderen

De laatste keer dat topmensen van grote Nederlandse bedrijven samen een brief schreven, was in de jaren 70. Toen werd geprotesteerd tegen het beleid van het kabinet-Den Uyl.

De topmannen zeggen tot de brief besloten te hebben met het oog op de toekomst. "Toen wij elkaar vorige week troffen, merkte een van ons op: 'Stel het gaat mis met Europa, en onze kinderen vragen later of wij genoeg hebben gedaan. Kunnen wij dan ja zeggen?'"

"Vanuit deze bezorgdheid over en vooral betrokkenheid bij de toekomst van Europa en Nederland willen wij onze stem juist nu laten horen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl