NOS NieuwsAangepast

Minder gemeenten lid van zoutloket

Veel gemeenten zijn ontevreden over het zoutloket van Rijkswaterstaat en doen daarom deze winter niet mee.

Vooral de grote gemeenten zijn afgehaakt. Ze zijn bang dat ze bij een strenge winter te veel van de eigen zoutvoorraad moeten inleveren. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

Het zoutloket treedt in werking als er regionale tekorten zijn. Alle deelnemende wegbeheerders leveren hun voorraad dan in bij Rijkswaterstaat, die het zout herverdeelt. Daarmee moeten de belangrijkste wegen en calamiteitenroutes toegankelijk blijven.

Onvrede

Afgelopen winter werd het zoutloket voor het eerst in werking gesteld. Toen hadden 300 van de ruim 400 gemeenten zich aangemeld. Rijkswaterstaat hoopte dit jaar op hetzelfde aantal of meer, maar gisteren sloot de aanmelding en er hebben zich nu 176 gemeenten aangesloten.

De gemeenten die hun zaken op orde hebben, willen hun zout niet meer inleveren voor wegbeheerders die het minder goed geregeld hebben. Zo zegt Amstelveen er niet op te vertrouwen dat het zout in tijd van schaarste goed wordt verdeeld. De gemeente heeft 1500 ton zout ingeslagen, de hoeveelheid die vorig jaar nodig was. Amstelveen werkt wel samen met buurgemeenten.

Vijf gemeenten in het noorden van Limburg zien ook af van deelneming aan het zoutloket. "Als er zouttekort is, denkt Rijkswaterstaat toch eerst aan de rijkswegen en dan blijft er voor de gemeenten weinig tot niets over", zegt Venlo.

Apeldoorn doet dit jaar niet mee uit onvrede over de gang van zaken vorig jaar. Toen was er schaarste, ondanks het loket, zegt de gemeente. Apeldoorn heeft voor de komende winter 35 procent meer strooizout ingeslagen.

Twijfel

Esther de Graaf van Rijkswaterstaat zegt dat het de eigen verantwoordelijkheid is van de gemeenten om te zorgen voor een goede gladheidbestrijding. "Het systeem is gebaseerd op het principe van solidariteit en van geven en nemen, maar het staat iedere wegbeheerder vrij om eigen maatregelen te nemen."

Amsterdam twijfelt nog en wil met Rijkswaterstaat praten, omdat de gemeente met vragen zit. Als het loket in werking treedt, mag er geen zout meer naar de deelgemeenten. Dat betekent dat er geen zout meer op de fietspaden wordt gestrooid. Voor alle zekerheid heeft de gemeente dit jaar 3000 ton meer ingekocht dan afgelopen winter.

Utrecht en Den Haag deden vorig jaar niet mee en hebben zich nu ook niet aangemeld. Enschede was er vorig jaar wel bij, maar deze winter niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl