NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar vergunning Van der Vlis onvolledig

Door redacteuren Ilan van der Sluis en Robert Bas

De Rijksrecherche heeft niet onderzocht of de politiemedewerker die een wapenvergunning heeft verleend aan Tristan van der Vlis, de man die in april in Alphen aan den Rijn zes mensen en zichzelf doodschoot, zelf in het politiesysteem BPS heeft gezocht naar informatie over Van der Vlis. Dat zegt het Openbaar Ministerie op vragen van de NOS.

De vraag of de medewerker zelf het systeem heeft geraadpleegd, is relevant omdat hij bij de Rijksrecherche heeft verklaard dat hij niet wist dat Van der Vlis gedwongen opgenomen is geweest wegens psychische problemen. Als hij dit geweten had, zou hij Van der Vlis geen vergunning hebben gegeven.

Pdf-file

Deze week maakte het OM bekend dat nader onderzoek naar een bijlage van een mailtje dat de medewerker van de afdeling Bijzondere Wetten kreeg van de informatiedesk geen resultaat heeft gehad. De bijlage, een pdf-file, is niet teruggevonden.

In de bijlage stond de informatie die de informatiedesk van de politie Hollands Midden op verzoek van de medewerker van Bijzondere Wetten uit alle politiesystemen had verzameld. Ook de informatie over Van der Vlis' gedwongen opname. Volgens korpschef Jan Stikvoort van Hollands Midden heeft de medewerker van Bijzondere Wetten door op deze wijze informatie over Van der Vlis op te vragen geheel volgens het protocol gehandeld.

Het Nederlands Forensisch Instituut concludeert wel op basis van een reconstructie dat het bijna niet anders kan dan dat de informatie over de gedwongen opname in de bijlage moet hebben gestaan. Dat maakt het steeds ongeloofwaardiger dat de bewuste politiemedewerker de informatie over de psychische problemen van Van der Vlis niet heeft gezien. Maar 100 procent zekerheid is er nog niet.

Toegankelijk

Er is nog een andere mogelijkheid om vast te stellen dat de medewerker de cruciale informatie zelf onder ogen heeft gehad. De NOS heeft de afgelopen maanden medewerkers van afdelingen Bijzondere Wetten binnen en buiten het korps Hollands Midden gesproken. En die bevestigen dat het bij veel korpsen gebruikelijk is om bij een informatiedesk informatie op te vragen over een aanvrager van een wapenverlof. Want alleen zo kan informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid of de Regionale Inlichtingendienst worden verzameld.

Maar zonder uitzondering zeggen ze ook dat het gebruikelijk is om eerst zelf het basissysteem (voorheen BPS, nu BVH) van de politie te raadplegen. Daar stond de melding van de gedwongen opname van Van der Vlis duidelijk in. De melding was voor iedere opsporingsambtenaar binnen Hollands Midden toegankelijk. Dat heeft korpschef Stikvoort zelf geconstateerd, vertelde hij de NOS. Na de schietpartij heeft hij vier keer in het systeem gezocht op de naam Tristan van der Vlis en vier keer kwam eruit dat hij gedwongen opgenomen is geweest wegens psychische problemen.

Eenvoudige zoektocht

De loggegevens van wie welke informatie opvraagt in dit systeem wordt altijd bewaard. Om later te kunnen vaststellen dat een politiemedewerker ten onrechte informatie heeft gezocht, bijvoorbeeld over een kennis. Het is ook een relatief eenvoudige zoektocht, zeggen bronnen tegen de NOS.

Toch is dit niet uitgezocht. Niet in het eerste onderzoek van de Rijksrecherche naar de vergunningverlening, maar ook niet in het aanvullende onderzoek. Daarmee heeft het OM een kans laten liggen om een mogelijk definitief antwoord te krijgen op de vraag: wist degene die een wapenvergunning heeft verleend aan Van der Vlis dat hij psychische problemen had?

Wilt u reageren? Mail naar robert.bas@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl