NOS NieuwsAangepast

Uranium Fukushima mogelijk dieper doorgedrongen

In Fukushima is de nucleaire brandstof mogelijk dieper doorgedrongen in de vloer van de reactor dan eerder werd aangenomen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek bij reactor 1 van de Japanse kerncentrale.

Na de aardbeving van ruim acht maanden geleden, vielen de koelsystemen van de reactoren in Fukushima uit. Door de hitte verdampte het koelwater in de reactoren. Reactor 1 werd het ergst getroffen: doordat uraniumstaven er waarschijnlijk enkele uren bloot kwamen te liggen, smolten ze helemaal.

Eén laag

De hete nucleaire brandstof brandde gaten in de bodem van het reactorvat. Op basis van een simulatie wordt nu gevreesd dat het hete uranium zo diep door de bodem van het reactorvat is gesmolten dat er maar één laag beton is die de radioactieve massa nog scheidt van de grond onder de reactor.

Enkele deskundigen vrezen dat het hete uranium op dit moment niet genoeg gekoeld wordt om verdere insijpeling tegen te houden. Tepco, de uitbater van de centrale, houdt vol dat er voldoende gekoeld wordt en dat de brandstof niet verder doordringt in het beton. Maar niemand kan zeggen hoe de situatie exact is, want het is onmogelijk om in de beschadigde reactor te kijken.

Tsjernobyl

De Japanse overheid schat dat de ontmanteling van de centrale mogelijk 30 jaar in beslag zal nemen. Kernfysicus en PvdA-Kamerlid Diederik Samsom vreest dat opruimen nu vrijwel onmogelijk is. Volgens de PvdA'er zal de centrale nu met ingekapseld zal moeten worden, zoals bij de kerncentrale van Tsjernobyl is gebeurd.

Op Tsjernobyl na, is Fukushima de ergste kernramp in de geschiedenis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl