NOS NieuwsAangepast

Duikers lopen caissonziekte op in Zeeland

In Zeeland hebben twee Belgische duikers gisteravond de caissonziekte opgelopen nadat ze te snel naar boven waren gekomen in een noodsituatie.

Het tweetal was bij een camping in de buurt van Scherpenisse te water gegaan, maar kon door de sterke stroming niet meer aan wal komen. Met lichtsignalen werden andere duikers gewaarschuwd, die de politie alarmeerden.

Bij de zoektocht naar de mannen werd een helikopter met zoeklicht ingezet. Doordat er toevallig een brandweerboot in de buurt was, konden de mannen snel naar de wal worden gebracht.

Drukverschil

De mannen liepen de caissonziekte op, omdat ze vanaf een diepte van 29 meter te snel omhoog waren gekomen. Daarbij komt door het drukverschil stikstof in het bloed terecht. Mensen krijgen dan last van hoofdpijn, duizeligheid en jeuk. In het ernstigste geval kan een slachtoffer zelfs het bewustzijn verliezen en overlijden.

Beide duikers zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Antwerpen, dat beschikt over apparatuur om de gevolgen van de caissonziekte tegen te gaan. De mannen maken het naar omstandigheden goed. Na hun redding gisteren waren ze nog aanspreekbaar. Volgens de politie waren het ervaren duikers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl