Oplossing voor blauwalg in zwemwater

'Niet zwemmen: blauwalg'. Deze borden bij open zwemwater behoren mogelijk tot het verleden. Door een nieuwe techniek kan blauwalg uit ondiep water worden geweerd. Een molentje met een pomp op een ponton pompt een ijzeroplossing (ijzerchloride) in het water, waardoor de giftige blauwalg minder snel ontstaat.

In een plas bij Loenen aan de Vecht, Terra Nova, is twee jaar geëxperimenteerd met het mobiele ponton. Als het waait, gaat het molentje draaien en wordt er ijzer in het water gepompt. Dat heeft in twee jaar tijd een heldere plas opgeleverd met een goede zwemwaterkwaliteit. De techniek kan nu landelijk worden ingezet. Enkele waterschappen hebben er al belangstelling voor getoond.

Voorwaarde voor succes is dat er geen fosfaten van buitenaf in het water terecht kunnen komen. "Anders is het dweilen met de kraan open", zegt waterbedrijf Waternet, dat de constructie heeft ontwikkeld in samenwerking met de Radboud Universiteit en het NIOO, het Nederlands Instituut voor Ecologie.

Gevaarlijk

De algen kunnen zich ontwikkelen als er veel fosfaten in het water of de bodem zitten. IJzer, dat ook in de bodem zit, bindt die fosfaten, waardoor de blauwalg geen voedingsstof heeft. De afgelopen eeuw is het ijzergehalte sterk gedaald, waardoor de blauwalg vrij spel kreeg.

Blauwalg vervuilt het water en is gevaarlijk voor mensen en dieren. Afgelopen zomer kon anderhalve maand lang niet worden gezwommen in het IJmeer bij Almere, Muiden en Naarden, nadat daar een aantal honden was doodgegaan na het zwemmen. In het water bleek een zeer giftige variant van de blauwalg te zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl