NOS NieuwsAangepast

'Nederlandse smartphones blijven buiten schot'

Nederlandse smartphonegebruikers lijken niet te hoeven vrezen voor software die alle handelingen op je mobiel kan bijhouden. Het gaat om een programmaatje van het Amerikaanse bedrijf Carrier IQ. Wereldwijd blijken ruim 140 miljoen smartphones uitgerust met de spyware.

Het programmaatje zou alle toetsaanslagen en binnenkomende sms'jes registreren, maar Carrier IQ ontkent dat. De fabrikanten van de toestellen installeren het om te kunnen bekijken hoe de telefoons worden gebruikt, maar met de software kunnen in theorie alle telefonische handelingen geregistreerd worden.

De software staat standaard op Android-, BlackBerry- en Nokia-toestellen, meldt de website Webwereld.

'Nederland veilig'

"We weten niet wat de gevolgen zijn", zegt IT-journalist Brenno de Winter. "Maar één ding is zeker: het is niet toelaatbaar dat bedrijven die we niet kennen meekijken in onze mobiele telefoons."

Voor Nederland lijken er geen ernstige gevolgen te zijn. De website Tweakers.net zegt dat in Nederland gekochte smartphones Carrier IQ niet hebben. Dat concluderen ze uit een inventarisatie onder websitebezoekers die reageerden op een oproep.

Telecomaanbieders

Nederlandse telecomaanbieders zeggen geen overeenkomst te hebben met het Amerikaanse bedrijf. KPN liet weten niet met deze programma's te werken. KPN gaat nog bij zijn leveranciers na om te vragen of zij dat wel doen. Wat KPN doet als dat zo blijkt te zijn, is niet bekend.

Ook Vodafone Nederland zegt geen relatie te hebben met Carrier IQ. De telecomaanbieder zegt dat de software niet op door Vodafone verkochte toestellen zit en het dus niet gebruikt wordt. T-Mobile heeft nog niet gereageerd.

Smartphone-producent Nokia zegt geen Carrier IQ op haar toestellen te hebben. HTC heeft geen commentaar en RIM, de fabrikant van BlackBerry-toestellen, heeft nog niet gereageerd.

Registreren

De 25-jarige softwareontwikkelaar Trevor Eckhart kwam achter het bestaan van Carrier IQ. In een persbericht stelde het bedrijf geen toetsaanslagen te registreren, maar Eckhart laat in een video op internet zien dat aanslagen wel worden geregistreerd, ook bijvoorbeeld wanneer er gebruik wordt gemaakt van een beveiligde internetverbinding.

Carrier IQ dreigde in eerste instantie met een rechtszaak tegen Eckhart, maar kwam daar later op terug. Het bedrijf meldt op de website niet alleen diensten te verlenen aan de fabrikanten, maar ook aan telecomaanbieders. Zo zou Vodafone Portugal een contract hebben met Carrier IQ.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl