NOS NieuwsAangepast

Centrale banken grijpen in op markt

De belangrijkste centrale banken in de wereld nemen samen maatregelen om het financiële systeem op gang te brengen. De bankenmarkt dreigt vanwege de onrust in de financiële wereld vast te lopen. Banken durven elkaar nauwelijks nog geld te lenen.

Om de markt te stimuleren, maken de centrale banken het makkelijker voor financiële instellingen om aan geld te komen. De maatregelen gaan in op 5 december, aanstaande maandag.

Smeermiddel

De Centrale Banken zijn in feite het smeermiddel van het internationale system. De oliemannetjes. Die er voor zorgen dat het systeem niet vastloopt. Door de maatregelen wordt het goedkoper voor banken om dollars en euro's te lenen. Ook wordt het makkelijker om aan yens, Britse ponden, Zwitserse Francs en Canades dollars te komen.

Zowel de Europese Centrale Bank, de Amerikaanse Federal Reserve, de Bank of England en de centrale banken van Canada, Japan en Zwitserland nemen deel aan de maatregelen. De bekendmaking leidde tot opluchting op de beursvloer. Alle Europese beurzen staan 3 tot 4 procent in de plus.

Smetvrees

Het is overigens niet de eerste keer dat er door de centrale banken wordt ingegrepen. In 2008 en 2009 is er ook op deze manier ingegrepen.

De centrale banken moeten ook wel, want de scheuren in de haarvaten van het system beginnen zichtbaar te worden. Het werd steeds moeilijker voor banken om aan geld te komen en smetvrees sloeg de afgelopen dagen toe.

Politiek

Ook de politiek maakte zich de afgelopen dagen zorgen. Eurocommissaris Rehn sprak over 'belissende tien dagen' die voor de deur staan. De Franse minister Juppé had het zelfs over oorlogsdreiging als alles mis gaat en anderen riepen vooral op om tot een oplossing te komen.

De ultieme oplossing is het makkelijker lenen van geld niet, maar het helpt wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl