NOS NieuwsAangepast

'Drietrapsraket' NOS rondom lancering

De NOS wijdt drie speciale uitzendingen aan de lancering van André Kuipers naar de ruimte. In deel één van de 'drietrapsraket', op zondag 18 december, is een exclusief interview te zien dat Rob Trip had met de Nederlandse ESA-astronaut.

Op woensdagmiddag 21 december is de lancering van de Sojoez-raket, met daarin André Kuipers vanaf 13.20 uur live te volgen via Nederland 1 en NOS.nl.

Op vrijdag 23 december zijn de eerste beelden van de Nederlander vanuit het internationale ruimtestation ISS te zien. De presentatie van de drie programma's is in handen van Rob Trip.

André Kuipers, de countdown

(zondag 18 december, 23.05-23.40 uur, Nederland 1)

In een bijzonder interview met Rob Trip vertelt de 53-jarige Kuipers over zijn passie voor de ruimtevaart, de voorbereidingen - zowel fysiek als psychisch - op zijn langdurige verblijf in de ruimte en over de wetenschappelijke experimenten die hij aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS gaat verrichten. Ook gaat hij openhartig in op de consequenties van zijn passie, zoals de lange perioden die hij is gescheiden van zijn gezin.

Als enige mocht NOS-verslaggever Arjan Nieuwenhuizen een dag met André Kuipers meelopen in Sterrenstad. In dit complex, vlakbij Moskou, worden kosmonauten getraind in het trainingscentrum Joeri Gagarin.

André Kuipers, de lancering

(woensdag 21 december, 13.20-14.45* uur, Nederland 1)

De lancering van de Sojoez-raket met daarin André Kuipers is rechtstreeks te zien bij de NOS tijdens een uitzending vanuit het gebouw van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk, de thuisbasis van Kuipers. Rob Trip praat met mensen die de vlucht van Kuipers hebben voorbereid en die hem vanuit Noordwijk begeleiden bij de wetenschappelijke experimenten die hij gaat verrichten. NOS-correspondent Kysia Hekster doet live verslag vanuit lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan.Tijdens de lancering zijn unieke beelden te zien van de astronauten in de Sojoez-raket.

André Kuipers, in de ruimte

(vrijdag 23 december, 17.25-17.55 uur, Nederland 1)

In een rechtstreekse uitzending wordt verslag gedaan van de koppeling van de Sojoez-capsule aan het ISS en kijken we live mee als André Kuipers door de sluis van de capsule naar het ruimtestation gaat.

Ook op radio en internet besteedt de NOS aandacht aan de lancering van de Sojoez-raket met André Kuipers. Het NOS Radio 1 Journaal is er live bij, met verslaggever Marc Hamer in Bajkonoer. Op de site van de NOS wordt op de dag van de lancering een live-blog bijgehouden. Ook het blog dat Kuipers zelf schrijft gedurende zijn verblijf in de ruimte, is op NOS.nl te lezen.

Kuipers verblijft een half jaar aan boord van het ISS. Hij zal er tientallen wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Het wordt zijn tweede ruimtereis. In 2004 was de Amsterdammer anderhalve week in de ruimte. Kuipers is de tweede Nederlandse astronaut: Wubbo Ockels was in 1985 lid van de bemanning van de spaceshuttle Challenger.

De raket met Kuipers zou aanvankelijk eind november worden gelanceerd, maar dat werd uitgesteld na een ongeluk met een onbemande raket.

* precieze eindtijd is afhankelijk van de gebeurtenissen in Kazachstan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl