NOS NieuwsAangepast

Droogste novembermaand ooit gemeten

De afgelopen novembermaand is de droogste geweest sinds de officiële neerslagregistratie in 1906 begon. Tot nu toe had 1920 de droogste novembermaand met ongeveer 11 millimeter neerslag.

Die hoeveelheid werd de afgelopen maand niet gehaald. Het KNMI telde gemiddeld over het hele land 9 millimeter neerslag, tegen ongeveer 82 millimeter normaal. Daarmee staat november bovenaan het lijstje van droge novembers.

De oorzaak is volgens het KNMI een hogedrukgebied boven Oost-Europa dat voor een droge zuidoostelijke stroming in ons gebied zorgt. De droogte is volgens het weerinstituut waarschijnlijk geen symptoom van klimaatverandering door het broeikaseffect, maar heeft vooral te maken met natuurlijke variaties in het weer.

Gevolgen

Het hele najaar is erg droog geweest in vergelijking met andere jaren. De droogte heeft onder meer geleid tot een extreem lage waterstand van de rivieren. Het waterpeil in de Rijn bij Lobith is gedaald tot bijna 6,90 meter. Dat is het laagterecord bij die plaats.

Door de late waterstand zijn vaargeulen op sommige plaatsen versmald, waardoor er minder scheepvaartverkeer mogelijk is. Ook boeren hebben problemen door het droge weer. In een aantal provincies hebben boeren de sproei-installaties weer van stal gehaald.

Droog voorjaar

Dit jaar was ook het voorjaar veel te droog. Gemiddeld over het land viel 49 millimeter neerslag tegen 172 millimeter normaal. In veel provincies gaf de brandweer 'code rood' voor extreem brandgevaar. Boeren kregen te maken met beregeningsverboden en veendijken werden extra in de gaten gehouden, omdat die door droogte kunnen instorten of verschuiven.

De zomer van 2011 was daarentegen weer te nat. Volgens het KNMI was het zelfs de natste zomer in zeker honder jaar met gemiddeld 333 millimeter regen tegen 225 millimeter normaal.

Wat de winter dit jaar gaat brengen, is nog niet duidelijk. Vorig jaar begon hij in Nederland in ieder geval eind november al met vorst en winterse buien. Dat zit er nu niet in. Voor de komende dagen is regen voorspeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl