NOS NieuwsAangepast

Gematigde islamist nieuwe premier Marokko

Koning Mohammed VI van Marokko heeft de leider van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling tot premier benoemd. Die partij heeft islamitische principes als uitgangspunt.

De 57-jarige Abdelilah Benkirane kreeg vorige week bij de verkiezingen de meeste stemmen. Hij wil een coalitie vormen met de partijen uit de huidige regering en zegt dat hij alle bestaande afspraken met de Europese Unie en de Verenigde Staten zal nakomen. Verder wil hij de strijd aanbinden met armoede, werkloosheid en corruptie.

Mohammed VI had de vervroegde verkiezingen uitgeschreven onder druk van de protesten in de landen in Noord-Afrika. In juni accepteerde de bevolking een grondwetswijziging via een referendum.

De grondwetswijziging hield onder meer in dat de premier voortaan uit de grootste partij komt en niet langer door de koning wordt benoemd. Tot voor de grondwetswijziging had de koning alle vrijheid om een premier aan te wijzen.

20 Februari-beweging

Volgens de protestbeweging 20 Februari verandert er desondanks niets wezenlijks in Marokko. De beweging die een soortgelijke revolutie als in Egypte teweeg wilde brengen, heeft echter weinig aanhang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl