Ziekenhuisbacterie MRSA niet weg te krijgen

MRSA is niet meer weg te krijgen uit ziekenhuizen. De meticillineresistente Stafylococcus aureus (MRSA) heeft zich verregaand aangepast aan zijn omgeving.

De MRSA is ongevoelig voor een aantal antibiotica, maar de bacterie groeit daardoor wel minder snel. Dat blijkt uit een Europees onderzoek onder leiding van het UMC Utrecht dat is gepresenteerd in Brussel.

Weinig antibiotica

Binnen het ziekenhuis is de MRSA niet uit te roeien. Toch is de MRSA-problematiek in Nederland goed onder controle.

Patiënten die recent in een buitenlands ziekenhuis zijn geweest, worden in Nederlandse ziekenhuizen standaard geïsoleerd totdat duidelijk is of ze drager zijn. Verder wordt er in Nederlandse ziekenhuizen relatief weinig antibiotica gebruikt.

Buiten ziekenhuis

De ziekenhuisvariant van de MRSA kan als gevolg van die aanpassing buiten het ziekenhuis minder goed uit de voeten. MRSA komt al sinds 1960 voor in Nederlandse ziekenhuizen.

De afgelopen tien jaar komt er ook varianten voor buiten het ziekenhuis. Tweederde van alle Nederlandse veeteeltbedrijven is besmet met MRSA. Die variant is minder resistent voor antibiotica en groeit sneller. Het intensieve contact tussen veehouderijen zorgt ervoor dat die MRSA op boerderijen aanwezig blijft.

Ook onder de Nederlandse bevolking komt een MRSA-variant voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl